naplo_cikk

Pauli Zoltán lett a jubiláló Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke
Gasztrovállalkozást is működtet Palkonyán
Új elnöke van ettől az esztendőtől a Villány-Siklósi Borút Egyesületnek, Pauli zoltán, a PalKonyha, Panzió, Speiz vezetője, aki nagy tervekkel vág neki a feladatnak.

– Egy kívülállónak, egy érdeklődő borfogyasztónak mit kell tudnia a Villány-Siklósi Borút Egyesületről?
– Hogy az ország legrégebbi ilyen szervezete, sok igen sikeres esztendővel, és éppen jubilálunk, idén ünnepeljük 25 éves fennállásunkat.
– Mi a feladatuk?
– Alapvetően borturisztikai szolgáltatásokat végzünk, marketing tevékenységet folytatunk. Remélem az elkövetkező időszakban újra felszálló ágba kerülünk, valami olyan szintre, mint palkonyai elődöm, Becker Eleonóra elnöksége idején. Azt azonban látni kell, hogy a mi tagjaink nem magánemberek, hanem szállodák, éttermek, borászatok, turisztikai szervezetek.

– Mi viszi fel újra a társaságot a hegytetőre?
– Reményeim szerint igazi turizmusfejlesztéssel, új programcsomaggal, és új weboldallal sikerül majd felrázni a tagságot. Másrészt a korábbi elnök Pataki Kinga is dolgozik tovább az ügyvezetésben, továbbá  minden szakterületen, a gasztronómiában, a szállodák, panziók, rendezvényszervezés, borászat  területén is domináns személyek kerültek be az elnökségbe. Újra lesznek emellett nyílt napok és workshopok, külföldi tapasztalatcserék, az első például egy Friuli workshop lesz Villányban.
– Mit nyer ebből az átlag borfogyasztó, vagy például a térségi borászok?
– A vendégek biztonságot, hogy minőségi szolgáltatók veszik körül. A borászok továbbá kiváló marketingfelületet is, és reményeim szerint további törzsvendégeket. Remélem, hamarosan mindenki érzékeli majd, hogy jól összefogott rendszer működik itt.
– Az egyesületen kívül melyik területen tevékenykedik?
– Bár borász végzettségem is van, a vendéglátásban, a gasztronómiában vagyok inkább otthonos. Korábban a Gere Pincészetben dolgoztam, öt éve pedig Palkonyán működtetem a PalKonyha Panzió, Speiz vállalkozásomat, mely a tervek szerint idén bővül panzióvá. Van továbbá egy lakáséttermem is, ahol a törzsvendégek mind a barátaim és jó ismerőseim, s itt velük egyeztetve, a véleményüket kikérve főzök. Emellett igyekszem ösztönözni mindenkit a helyi alapanyagok használatára, hogy a minőség a térségben mindenkinek ugyanazt jelentse. Továbbá több kisebb-nagyobb gasztronómiai rendezvényt is szervezek az országban.
– Kilép olykor a vendéglátói világból?
– A munkám egyben egy életforma is, engem az is feltölt, ha hosszú időt töltök a konyhában. Másrészt a munkám miatt is sokat utazom és most új hobbim az elektromos kerékpározás.

Séf és borász is
Pauli Zoltán 1977-ben született Budapesten. Érden nőtt fel, ott járt általános iskolába, és a helyi gimnáziumba érettségizett. Majd a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolára (ma már egyetem) járt turizmus, vendéglátás szakra, továbbá borászatból is felsőfokú képesítést szerzett. A főiskolán egyúttal hosszú éveken át kiválóan működő borklubot hozott létre. 16 éve került Villányba, a Gere Picészetbe, öt éve működteti saját vendégházát, és lakáséttermét, ahol maga a séf. A Villány-Siklósi Borút elnöke decembertől, és emellett a Stílusos Vidéki Éttermiség tagja és lelkes motorja.