zips_190424_ja_7_0
Fotók: Juhász Ákos

Séfeket a sörtechnológusok mellé! A Séf Sör sorozat újabb alkotása debütált!

Mint ismert, a miskolci zip’s brewhouse újra nagyot alkotott: sokat látott és bizonyított séfek ízlésvilágát és ötleteit üvegbe töltötte, ezzel új szintre emelve a sör és a gasztronómia rügyező kapcsolatát. Februárban elindította Séf Sör sorozatát, mely során 7 – már a gasztronómiából oly’ jól ismert – séfet küldtek be sörtechnológusaik mellé, hogy együtt főzzék le a konyhaművész ízlésének megfelelő nedűt.

zips_190424_ja_5
A márciusban hetedik szülinapját ünneplő brewhouse megmaradt a hetes szám mellett, és 7 sokat bizonyított séf ízlésére bízta sörtechnológusaik szaktudását. Februárban már debütált Pataky Péternek, a zip’s brewhouse kreatív séfjének Tiszalöki Telepi Nevelés-re keresztelt 70 százalék árpa-, 30 százalék búzamalátából főzött söre, ami egy APA és egy búzasör keveréke, búzamalátás, búzaélesztős, ausztrál komlóval komlózott nedű.

Ezt tudva, és kóstolva (!) rendkívüli kíváncsisággal vártuk, mit főz(et) ki az ország hat másik neves séfje a miskolci sörtechnológusokkal. Szerdán debütált a Pauli Zoltán által megálmodott sör, és már oda is rakták „rotyogni” a Séfek Séfe győztese, Tatai Róbert ízvilágát tükröző sört.

Bárhol, bármikor, bárkivel, bármihez

Egy kicsit klasszikusabb sörivó vagyok, így szerettem volna a klasszikus vonalnál maradni – mondta Pauli Zoltán, hozzátéve: a villányi borvidékről érkezett, így a szín kiválasztásánál a vörösbor által inspirált piros színt követték. Mint mondta, az volt a terv, hogy egy kicsit jobban pirított malátákkal dolgoznak, hogy elérjék ezt a hatást. – Amikor kiválogattuk a hidegkomlóhoz az összetevőket, akkor jött az ötlet, hogy legyen egy kellemes, fűszeres, egzotikus gyümölcsös illatvilága, de nem szerettem volna, ha túltoljuk, hiszen a cél egy pils típusú jó ivású sör volt – részletezte. „Bárhol, bármikor, bárkivel, bármihez – a borokkal is így vagyok, és ezt szeretném elérni a sörrel is.”

Alapvetően egy pilsnerből indultunk ki, amit próbáltunk elvörösíteni és kapott egy amarillos hidegkomlózást – mondta a sörről Szekrényes Márton, a zip’s brewhouse sörtechnológus.

zips_190424_ja_31
„Az én kis szerelem vállalkozásom Palkonyán van, a Palkonyha, így a sör Palkonyha Pils, tehát PP nevet viseli.” A címkéről túl sok részletet nem árult el nekünk Pauli Zoli, hiszen szombaton lesz a sör hivatalos bemutatója, így érthető, hogy a Palkonyha Pils designját arra tartogatja. Annyit azért elárult, hogy Palkonyából és az élete fontos szereplőiből merítettek ihletet.

Mint mondta, amikor a fiúk megkeresték a Séf Sör sorozat ötletével, kíváncsian várta, milyen lesz a Pataky Peti söre. „Elég menőre sikerült, úgyhogy gondoltam, hogy jó kezekben van ez a történet” – mondta. Kifejtette továbbá azt is, hogy a Tiszalöki Telepi Nevelést, már a villányi borbárjában csapra is tették, és ez a terve minden további, séfek által megalkotott sörrel is. Pauli Zoltán söre a hétvégén, a palkonyai HÚ!SVÉT rendezvényen debütál.

További részletek és a teljes cikk itt!