villanyi_franc_pohar_728_485_5

Közlemény – nagyon szubjektíven, és kiábrándultan

A Villány Siklósi Borút Egyesület május 30-án tartott közgyűlésén egy korábbi adminisztrációs hiba miatt megismételt elnökség választás kellett tartani.

Gondoltam csupán formaságról van szó, de óriásit tévedtem…

Néhány napja hallottam, hogy szervezkedés zajlik, hogy a jelenlegi elnökséget bizonyos érdekek miatt ellehetetlenítsék.

Az új elnökség választás oka az volt, hogy a bíróság által korábban elfogadott alapszabály III/1 és III/6.2 pontja a felügyelőbizottság tagjait vezető tisztségviselőként minősíti és mint ilyen, tagjai lehetnek jogi személyek és a közgyűlésen eszerint jártunk el. Azonban a Ptk. 3:26 kimondja, hogy a felügyelőbizottság tagjai csak természetes személyek lehetnek.
Az elnökség megválasztása és az alapszabály módosítása jogszerű volt, azonban ezt is meg kellett ismételnünk, mivel sajnos nincs lehetőség részbejegyzésre.

Naiv emberként, aki több mint 15 esztendeje aktív részese és tagja a Borút Egyesületnek, aki egész eddigi életét a villányi összefogás illúziójában töltötte, fel sem merült, hogy megtörténhet  az, hogy bizonyos érdekcsoportok, jogászok- és az egyesület gyakorlati munkájában eddig nem sok szerepet vállaló tagok mozgósításával, kihasználva ezt a jogi lehetőséget leváltsák az elnökséget, és a saját érdekcsoportjukhoz tartozó emberekkel töltsék fel azt. Azért sem mertem elhinni ezt eddig, hiszen úgy gondoltam azonos érdekcsoport vagyunk, egy hajóban evezünk és közös célunk ennek a csodálatos borvidéknek a népszerűsítése.

A szokásos lelkesedéssel érkeztem meg a közgyűlésre, ahol az egyéb napirendi pontok mellett az előttünk álló feladatokról, valamint a 25-éves jubileumi évhez kapcsolódó gála eseményről szerettem volna beszélni.

Mindezek helyett egy rendkívül méltatlan színjáték résztvevője lettem, melyhez foghatót egész eddigi pályafutásom alatt nem tapasztaltam.

Legjobban az bántott hogy ebben az egész szervezkedésben – minden előzetes kommunikáció nélkülözésével – két általam nagyra becsült villányi sztár borász (köztük egy nekem régen nagyon fontos ember, családtag és példakép) is részt vett. Vajon mivel érdemeltem ki, hogy ezt-, és főleg hogy ilyen méltatlan módon tegyék velem? “Otthon” nem ezt tanultam. Ha így változik a Világ és az emberek, az nagyon elszomorító.

Az is furcsa érzelmeket ébresztett bennem, hogy több alkalommal hivatkoztak a Villányi Marketing Műhely fiatal, lendületes, kreatív tagjaira, akiknek lehetőséget kell adni.
Nos az általam több mint 10-éve életre hívott Villányi Marketing Műhely több alapító tagja is az előző elnökség tagja volt, és nagy tisztelettel köszöntük meg a bizalmat és a lehetőséget hogy végre saját ötleteinkkel mi is hozzá tehetünk a Villányi Borvidék népszerűsítéséhez. Nagy lelkesedéssel, minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül, az alapítók és a régi elnök †Becker Eleonóra örökségét szem előtt tartva kezdtük meg a munkát. Úgy éreztem itt az idő, talán 41 évesen már elérkezett, jó érzés volt.

De sajnos be kell látnom ez nem így van. Villányban sajnos nem így működnek a dolgok. Hittem hogy a két évre szóló mandátumunk alatt igazán értékes dolgokat tudunk majd létrehozni és rászolgálni a tagság bizalmára. Erre sajnos esélyt sem kaptunk, néhány hónap után, egy tollvonással húzták keresztül szándékainkat.

Ezúton kérek elnézést a nekünk bizalmat szavazó tagoktól, hogy nem tudjuk befejezni a munkát amit elkezdtünk. Hittem, hogy a Borút meg tud maradni önálló turisztikai szervezetként, együttműködve a többi borvidéki szervezettel, önálló egyesületként, ahol minden tag szavazata, véleménye számít és egyenlő. Jelenleg nem ez az irány sajnos.

Én most hatalmasat csalódtam Villány néhány vezér alakjában, de ebben a korban ezt már másképp élem meg. Inkább hálát adok hogy részese lehettem Villányi borvidék közösségi életének, de most kicsit (nagyon) elegem lett. Ezért mostantól a társadalmi munkában végzett közösségi vállalások helyett kizárólag saját vállalkozásaimmal és értékteremtő alkotó munkával kívánok foglalkozni. Ahol ilyen erők munkálkodnak nem kívánok részt venni semmilyen “közösségi” munkában, ez nem méltó az általam képviselt szellemiséghez.

A legújabb generációnak szívből kívánom hogy előbb-utóbb azért kapjanak lehetőséget, és képességeik és tehetségük szerint tudjanak érvényesülni az ismert nagy borászok mellett ezen a borvidéken. Nem lesz könnyű dolguk.

Szívből remélem hogy azok a csillogó szemű fiatalok, akik szemében ugyanazt a tettre kész ragyogást látom, mint az enyémben volt 16 évvel ezelőtt, nem veszítik el lelkesedésüket, kedvüket, lendületüket és ki tudják várni a pillanatot hogy a tapasztalataikat közösség számára önzetlenül átadhassák.

Kívánom hogy soha ne váljatok ilyen csalódott és kiábrándult emberré a közösségi munkában, mint én vagyok most. (Remélem gyorsan elmúlik.)

A mai naptól már nem én vagyok a Villány Siklósi Borút Egyesület Elnöke.

Csak tudnám mi rosszat tettem, hogy ezt érdemeltem…

Hajrá Villányi Fiatalok, és hajrá Palkonya!
A hegy túlsó oldalán (is) van élet!

Köszönettel, Pauli Zoltán

Foto: Vinoport